Marca auto cu cea mai mare acoperire RCA este Volkswagen, masina fiind cea mai asigurata in Romania, Polonia si Croatia. In acelasi timp, ea este implicata si in cele mai multe cazuri de daune.
„Volkswagen este pe primul loc in ceea ce priveste daunele in toate tarile. Marca Ford este pe locul al doilea la daune”, se arata intr-un studiu realizat recent de catre Generali PPF Holding (GPH) in 9 tari din Europa Centrala si de Est (ECE).
In acelasi timp, conducatorii auto sarbi raman fideli marcii nationale traditionale, Zastava. La fel se intampla si in cazul cehilor si slovacilor - in aceste tari sunt asigurate cele mai multe masini ale producatorului ceh Skoda. Opel este pe primul loc in Bulgaria si Ungaria.
Vechimea medie a masinilor asigurate RCA de catre companiile de asigurari din cadrul Generali PPF Holding se situeaza intre 8 si 16 ani. In majoritatea cazurilor, vechimea masinilor asigurate in Slovenia este de pana la opt ani, in timp ce bulgarii asigura masini cu o vechime medie de 16 ani.
De regula, vechimea masinilor cu asigurare RCA este de aproximativ 11 ani (Republica Ceha, Croatia, Serbia si Slovenia), in timp ce masinile cu asigurare Casco au aproximativ trei ani vechime. In schimb, in Polonia si in Slovacia cele mai multe asigurari Casco se incheie pentru masini noi.
„Vechimea medie a masinilor asigurate in Uniunea Europeana este de 8,2 ani, dar in Ungaria sau Republica Ceha, de exemplu, se apropie de 12 ani. Trendul asigurarii masinilor din ce in ce mai vechi este confirmat si de catre statisticile noastre”, declara Jiri Strelicky, Directorul Centrului de competenta in produse de asigurare din cadrul Generali PPF Holding.
In cazul asigurarii Casco, cele mai multe daune implica marca Opel. Skoda se situeaza pe locul secund la daunele Casco in Europa Centrala si de Est si pe aceeasi pozitie in privinta accidentelor declarate. Bulgaria si Slovenia sunt singurele tari in care Skoda nu se afla printre primele cinci cele mai asigurate autovehicule.
Casco nu este o optiune majoritara
In cele mai multe tari, asigurarea auto facultativa Casco nu este o optiune majoritara, se mai spune in studiul Generali.
In Croatia si in Romania doar 20% dintre conducatorii auto detin si o asigurare Casco pe langa polita RCA.
Ponderea acestora nu este cu mult mai mare in Republica Ceha - aproximativ 25%, pe cand in Bulgaria ajunge la doar 5%, iar in Serbia la 3%. Slovenii se pozitioneaza la extrema cealalta: aproape 50% dintre conducatorii auto au asigurare Casco.
38% din masinile cu polite de raspundere civila auto (RCA) incheiate de ambii asiguratori GPH din Republica Ceha, Ceska pojist'ovna si Generali pojis'ovna, sunt marca Skoda, ponderea acestora ajungand la 42% in cazul asigurarii Casco.
Skoda este marca preferata si in Slovacia (22%) si una dintre primele cinci in Romania (6%), Ungaria (5,18%) si Slovenia (2,77%). In Serbia, marca nationala Zastava conduce (16,5%), in timp ce in Romania Volkswagen este pe primul loc (21%), iar marca locala Dacia ocupa locul al doilea, cu 19%. Opel este numarul unu in Bulgaria si Ungaria.
Masinile gri, rosii si albe sunt cele mai asigurate
Culorile cel mai des intalnite la masinile asigurate RCA si Casco sunt gri, rosu si alb.
Cand vine vorba de culori, griul metalizat este pe primul loc in randul conducatorilor auto maghiari (37%), incadrandu-se practic in tendinta europeana; 16% dintre sarbi au masini albe, iar in Republica Ceha culoarea gri metalizat se afla in topul preferintelor, cu 12%.
Rosul este pe locul al doilea in majoritatea tarilor.
Studiul a inclus urmatoarele tari: Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Serbia, Romania, Ungaria, Polonia, Croatia, Bulgaria.
Piata de asigurari a inregistrat, in primul semestru din acest an, un volum total de subscrieri de peste 4,1 miliarde lei, nivel in crestere cu 2,7% comparativ cu aceeasi perioada din 2011, potrivit cifrelor preliminare centralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
In ceea ce priveste despagubirile platite de asiguratori, in primul semestru al acestui an, volumul acestora s-a ridicat la peste 2,5 miliarde lei, inregistrand o crestere nominala cu 3,07% fata de acelasi interval al anului trecut.